perjantai 23. syyskuuta 2011

Televisio. Tuo paholaisen teleporttiko?

Nyt kun olen seurannut median ja ihmisten kanssakäymistä, olen aloittanut miettimään millaisessa maailmassa elämme. Media ja sen antama viesti tuntuu olevan monelle ongelma. Jos television mainoskatkolla vastaan tulee normaalista poikkeavaa materiaalia, täyttyy kaikki keskustelufoorumit palautteilla, samoin löydämme uusia adresseja ja kansalaispalautteita sekä yllättävänkin rankkoja kannanottoja. Olemmeko me nimettömät kirjoittajat nyt kiristäneet pipoa liikaa vai mikä saa ihmiset tarttumaan kaiken maailman turhuuksiin ja luulemaan heidän olevan totuuden ja kaiken tiedon lähteitä? Onko ihmisten elämä päässyt kuivumaan niin pahasti kasaan, ettei maailmasta löydy enää muuta valittamisen aiheita, kuin musiikkivideot ja mainosten sisältö? Vai onko tämä taas yksi tapa tuoda omaa mielipidettä ja pätevyyttä esille ilman, että kirjoittaisi fiksusti ja asiallisesti omalla nimellä ja ottaisi vastaan myös itse kritiikkiä, jota heidän kommentit herättävät.
 
CDON.com mainos.
 
CDON.comin mainos herätti television katsojissa ilmeisesti paljon tunteita, koska kyseinen pätkä jouduttiin yrityksen toimesta poistamaan julkisesta esityksestä. Nähtyäni kyseisiä mainoksia minun elämäni ei heilahtanut. En tuntenut kasvavaa vihaa sisälläni, pikemminkin hilpeyttä ja omalla tavalla iloa. Minulle tuo mainos kertoi enemmän halusta saada kyseisestä yrityksestä saadut tuotteet itselleni kuin se, että jollain sairaalla tavalla haluaisin ehdottomasti harjoittaa ilkeää perheväkivaltaa. Käsittääkseni mainos poistettii esityksestä juuri tämän takia. Että mainos yllyttäisi perheväkivaltaan ja että sen viesti olisi vääränlainen ja väkivaltainen. Olin yllättynyt ja ihmeissäni. Tälläisistäkö mainoksista kaikki perheväkivalta tapaukset siis saavat alkunsa? Jos me lähtisimme siihen linjalle, mitä mainokset viestittävät, tahtoisin televisiosta pois kaikki mainokset. Olen juonut Valion Plus maitoa, mutta en saa edelleenkään nostettua sohvaa yhdellä kädellä. Olen ostanut kosteusvoiteita ja puhdistusaineita, mutta edelleenkin naamani on kuin saharan autiomaa tai kivinen asfalttitie. Ihan sama minkä mainoksen näytätte, todellisuus ja mainos poikkeavat siitä, millaisen kuvan tuotteesta / palvelusta annetaan. Ja mainosten ideanahan on herättää tunteita ja mielikuvia. Siis laitanko kukkahatun päähäni ja aloitan kansanliikkeen mainoksia vastaan.
 
Mainos.



Anna Abreu - Stereo -musiikkivideo.
anna Abreu,
Aivan järkyttävää mylvintää on herättänyt myös otsikon henkilö,  uudella musiikkivideollaan, jota kuvaillaan sanoin "Nunnia ja tyttörakkautta!". Näinhän se on, mutta videon saama palaute sen sijaan herätti minussa pientä hymyilyä, jopa naurua, mutta vakavasti pohtiessani ihmisten ajatuksia mieleeni tulee väkisinkin ihmetyksen pieniä siemeniä siitä, mitä näiden kommenttien takaa paljastuukaan. Nyt kun aamulla kävin tarkistamassa uusimmat kommentit Iltasanomien sivuilta, ei sieltä löytynyt enää yhtään lausetta, saatikaan kirjoitusta. Onkohan lehden ylläpitokin kyllästynyt turhaan valittamiseen vai onko odotettavissa myös videon julkaisun kieltäminen ja sen muuttaminen siveelliseksi? Mieleeni muistuu ainakin mielipiteitä Nunnien halventamisesta ja tyttörakkauden yhdistämisestä tähän kulttuuriin, nunnien rankkaa työtä tuotiin usein esille samoin uskonnon halveksuminen ja täysin epäasiallinen käytös koko videon ajan. Huh huh, minä tokaisin hiljaa itsekseni ja katosin nopeasti pois näiden inhoittavien kommenttien ääreltä. Ihan oikeastiko ja vakavasti näitä kommentteja ihmiset olivat illan hämärtyessä rustailleet? Jos lähdemme pohtimaan musiikkivideoiden tuomaa sanomaa, unohdetaan mkään tietty musiikkityyli, voidaan järjestäen joka toinen video luokitella joko halveksivaksi tai muuten epäasialliseksi. Enkä ole edes puhunut vielä metallibändien saatikaa rankempaa musiikkityyliä edustavien bändien videoita. Omasta mielestäni video on hyvin toteutettu (Anna Abreun musiikkiin sopivaksi) ja muutenkin kohtalaisen mukaansa tempaava ja tyylikäs. Jos ruutuun lyötäisiin sata eri koiranpentua tuijottamaan pienet ruskeat silmät kosteina, en usko, että palaute olisi ollut samankaltaista. Tai jos videolla olisi vilahtanut naapurin Irma sauvakävelyllä, ei Irmakaan olisi tullut päätänsä aukomaan, nimettömänä. Voi elämän kevät, hankkisivat ihmiset elämä, tai ainakin kirjoittaisivat omalla nimellä, asialliseen sävyyn turhia "piip" sanoja käyttämättä. Siten rakentavasti omaa mielipidettä ja kantaa tuomalla esiin. Ei haukkumalla ja itkemällä vuolaasti ranteita auki viiltäessä.

EDIT!

Kommentit tulivat esille kuin kirkkaalta taivaalta, joten annetaampa hieman esimakua. Jokainen voi tämän jälkeen käydä niitä lukemassa ja pohtia, mikä meni vikaan.

Kristitty -nimimerkillä kirjoitetaan:
Video halventaa maailmalla lähes ilman palkkaa kehitysmaissa työskenteleviä katolisia nunnia ja pilkkaa uskonrauhaa, joka meillä vielä toistaiseksi on.
Nimimerkillä "Toinen Kristitty"kirjoittaa:
En olisi uskonut, mutta nyt sekin on nähty, lesbo taitaa olla Abreu?? Ja minkälaisen kuvan antaa nuorille tytöille, jotka fanittaa ihan ihquna ja matkii melkein kaikessa.

Tämä on juuri sitä luopumusta, joka aina vain enemmän puskee näkyviin.
kaikenlaista maailmalla -nimierkki taas kirjoittaa:
Itse en kuulu kirkkoon, en usko mihinkään suurempaan. Silti ei tulis mieleen halveerata kenenkään uskontoa tai uskoa näin. Tämän videon ajan vain tuijotti suu auki kuvaa että mitähän-vielä-tulee? ja on keksitty, musiikki jäi auttamatta 'kuulematta' kokonaan. Ehkä tarkoitus on kuitenkin musiikin olla ykkössijalla?
Kaikenlainen seksimeininki videoissa ellottaa jo, anteeks vaan. Eikä tämä ole oikein hyvän mallin antamista nuorille faneillekaan.
Lyhyesti virsi kaunis. Anna Abreun video halventaa sekä kristinuskoa että nunnia sekä nunnien tekemää työtä. Jos vahingossa satut videon katsomaan, todennäköisesti sinusta tulee Lesbo. Ottaen huomioon, että lesboksi tullaan, ei synnytä. Ja äänenäsvystä päätellen lebous on jopa sairaus, paha asia, jota tulisi kuolemaan asti välttää. Voi voi..  

Video täällä.
http://www.iltasanomat.fi/viihde/anna-abreun-uusi-villi-video-nunnia-ja-tyttorakkautta/art-1288415763898.html

--------------------------------------------------------------------

Aah, sitten..

Eilinen Big Brother -jakso. Sebastian ja hänen "Hillitty Kristinuskon esiintuominen".

Voi Sebastian mitä sinun suusi oikein ulos päästääkään. Mistä aloittaisin ja mihin lopettaisin. Keskustelut Tamerin kanssa sekä mieipiteet Tamerin uskonnosta kirvoittivat  uusia suonikohjuja ympäri pohkeita. Oli juotava lasi vettä, jotta suonenvedot antoivat periksi ja pystyin taas elämään ilman suurta ja tuskallista kipua.

Joka tapauksessa. Tämä Herra Sebastian, joka antaa itsestään kuvan kristillisyyden perikuvasta, hänen elämästään Kristuksen parissa sekä kuinka vahva hänen uskonsa on ja kuinka kovasti hän koittaa elää läpi elämänsä Kristinuskoa noudattaen. Aivan ensimmäisinä päivinä jo mietein, miksi tämä Herra saapui yleensäkään taloon. Onko tämä pyhiinvaellusmatka, ristiretki vai hänen tapansa tuoda televisioon uskontoaan? Onko hän vilpittömästi saapunut taloon asukaasi vain kohdataksen ja pohtiakseen omaa persoonaa vai löytyykö syyn takaa pieni pala myös pääpalkintoa? Jos pääpalkinto oli edes osa hänen motiiviaan uskon, että se taistelee jo kristinuskoa vastaan. Näin tavallisena "ateistina", siis mihinkään ukontoon uskomatta, en osaa ottaa kantaa enempää, mitä raamattu tai miten kristinusko suhtautuu kyseisiin kilpailuihin, mutta epäilen ettei maallinen mammona sinänsä ole kristinuskon lähtökohta ja kulmakivi. Toisena tulee Sebastianin kova kritiikki Tamerin kiroiluun, mutta mies itse ilmoitti ensimmäisten päivien aikana olevansa biseksuaali. Shock! En osaa sanoa tähänkään, kumpi esimerkiksi kirkon näkökulmasta on pahempi: Muutama vittu -sana vai takahuoneen paheellinen poikarakkaus? Se jääköön jokaisen oman harkinnan alaiseksi.

Sebastian on muutenkin usein maininnut uskovansa siihen ainoaan oikeaan uskontoon - siis Kristinuskoon. Hän tuo esille muiden uskontojen vääryyden ja epäjumaluuden ja jopa kammottavuuden. Hän usein sanoi, miten Kristinusko on vapaa uskonto, jokaisen oman valinnan takana, johon ei pakoteta, mutta jos et liity joudut Helvettiin. Tämähän on siis lapsille jo pienenä opetettu "totuus". En tiedä mistä kohtaa Kristinusko on siis lempeyden ja valinnanvapauden kehto.

Vielä tarttuen Sebastianin kommenttiin, kuinka esimerkiksi Tamerin uskonto on väkisin syötettyä ja pakotettua haluaisin muistuttaa Sebastiania Ristiretkistä. Nopeasti W(h)ikipediaa katsoessa Ristiretket olivat :
Ristiretket olivat paavin hyväksymiä, uskonnollisesti motivoituja sotaretkiä erityisesti keskiajalla. Aluksi tarkoitus oli vallata Jerusalem takaisin kristittyjen hallintaan, minkä vuoksi ensimmäiset ristiretket kohdistuivat muslimeja vastaan. Myöhemmin ristiretkiä tehtiin myös Euroopassa olevia pakanallisia tai harhaoppisina pidettyjä maita ja kansoja vastaan muun muassa Itämeren etelärannikolle. Tosin Itämeren piirissä tehdyillä sotaretkillä ei läheskään aina ollut paavin antamaa ristiretkijulistusta tukenaan, eivätkä aikalaiset välttämättä muutenkaan pitäneet niitä ristiretkinä: tällöin ristiretki-nimitys on syntynyt vasta myöhemmän historiankirjoituksen yhteydessä. Merkittäviä olivat myös katolisen kirkon kerettiläisiksi katsomia ryhmiä vastaan Etelä-Ranskassa ja Böömissä tehdyt ristiretket.
Koska näin homoseksuaalin näkökulmasta kristinuskossa on paljon pieniä epäkohtia, en halua tuomita, ottaa kantaa tai edes tuoda esille mitään suoraan Kristinuskoon viitaten. Kritiikki kohdistuu täysin Sebastianin asenteeseen ja hänen mielipiteisiin ja sen tuomaan viestiin. Mutta todellisuudessa Kristinusko ja varsinkin Jumala tuntuu olevan kuin Yksisarviset. Molemmista voit lukea kirjoista, kumpaakaan et ole nähnyt, silti niihin uskot. Kumpaakaan ei ole tieteellisesti tai muuten todistettu ja silti me niihin uskomme. Jos et usko Yksisarvisiin, miksi uskot Jumalaan?

1 kommentti:

  1. Kritiikki kristinuskoa vastaan on perustunut 1600-1800 luvuilla paljolti Rooman katolisen kirkon (RKK) edustamaa uskoa kohtaan. Tässä kohden kritiikki on osunut väärään kohteeseen, sillä RKK ei edusta Raamatullista uskoa, vaan pakanallista uskoa, jossa RKK on sekoittanut pakanallisten uskontojen ja Raamatun opetuksia keskenään. Tämä tarkoittaa sitä, että RKK:n opetus Raamatusta ei perustu Raamatun todelliseen opetukseen, vaan ihmisten perinteisiin sekä uskomuksiin.

    Kritiikki kristinuskoa kohtaan, joka annetaan RKK:n Raamattu opetukseen perustuen on mennyt väärään osoitteeseen, koska RKK ei edusta Raamatun todellista uskoa, eikä alkuperäistä kristinuskoa, eli uskoa Herraan Jeesukseen. Silloin kun kritiikin kohde on väärä, niin sellaisella kritiikillä ei ole mitään arvoa. Jos olet arvostellut ja kritisoinut kristinuskoa RKK:n oppien perustukselta, niin olet haukkunut väärää puuta.

    Teologi Hermann Samuel Reimarus kirjoitti teoksissaan 1700-luvulla, että Raamatun kertomuksia on mahdotonta sovittaa yhteen luonnontieteellisten todellisuuskäsitysten kanssa. Reimarus on tuonut esille, että Raamatun ennakkoluuloton lukija huomaa sen olevan vanhojen satujen kokoelma, joka on hulluuden ja pahuuden historia, jonka kiihkomieliset ovat kirjoittaneet, joka on täynnä pappien petoksia. Reimaruksen mukaan Raamattu perustuu valehteluun ja siksi kristinusko on suurelta osin petosta.

    Reimaruksen väite, että Raamattu perustuu valheeseen ollen täynnä pappien petoksia ja siksi kristinusko olisi suurelta osin petosta on väärä väite. Reimarus eli aikakautena, jossa kirkko vääristi pahoin Raamatun sanaa sekä sen monet papit elivät moraalitonta elämää. Reimaruksen ongelma oli siinä, että hän luuli kirkon ja pappien edustavan Raamatullista uskoa, jota he eivät kuitenkaan edustaneet. Tämän tähden hän näki asiat väärässä valossa ja luuli Raamatun perustavan valheeseen, koska kirkko ja suuri osa papistoa eli valheessa ja vääristeli Raamatun sanaa.

    Monilla nykypäivän ihmisillä on sama ongelma. Monet heistä luulevat esimerkiksi katolisen kirkon pappeja ja heidän opetuksiaan Raamatun opetuksiksi, vaikka nämä papit vääristelevät Jumalan sanaa sekä osa heistä elää moraalittomuudessa. Samoin suurin osa luterilaisen kirkon papeista uskoo vääristettyyn Raamatun sanan opetukseen sekä osa heistä elää moraalitonta elämää.

    Iso osa kristinuskoa vastaan esitettyä kritiikkiä perustuu luuloon, jossa ihminen luulee vääristyneen Raamatun opetuksen olevan aitoa kristinuskoa. Tämän seurauksena hän sitten esittää kritiikkiä, että kristinusko ei ole totta. Valhe ei tietenkään koskaan ole totta ja totuus. Mutta ei ole viisasta koittaa kumota totuutta valheeseen perustuvien asioiden kautta.

    Otan tähän asiaa valaisevan esimerkin. Jos tapahtuisi ryöstö, jossa ryöstäjä olisi pukeutunut poliisin univormuun, niin olisi typerää väittää poliisien olevan valheellisia pankkiryöstäjiä. Yhtä typerää on esittää kritiikkiä kristinuskoa vastaan kritiikin kohteen ollessa ei kristillistä, vaan kristilliseen valeasuun pukeutunutta kristillisyyttä. Tämä on monen ihmisen ongelma, joka kritisoi kristinuskoa, eli hän kritisoi kristinuskoa haukkumalla väärää puuta. Itse asiassa tässä tapauksessa hän ei kritisoi todellista kristinuskoa, vaan sen valhejäljitelmää. Tällaisella kritiikillä ei ole mitään painoarvoa.

    Tekstin lähde; http://koti.phnet.fi/petripaavola/kritiikkikristinuskoavastaan.html

    Toinen hyvä kirjoitus samasta aiheesta; http://www.jariiivanainen.net/Raamattukritiikki.html

    VastaaPoista